BIKERSINFORMATIE

De X-Bike wordt georganiseerd op zondag 4 oktober. Het is een mountainbikerace over een parcours van 10 kilometer.

Om 9:55 uur starten we gezamenlijk vanaf het Dorpsplein bikend naar het strand. Daar starten we om 10:00 uur en volgen het parcours. Na 5 uur (zo’n 100 tot 120 kilometer) finishen de bikers op het Dorpsplein. Het aantal gereden ronden plus de tijd na deze 5 uur bepaald uiteindelijk de einduitslag.

Aan X-Bike Callantsoog kun je meerijden als Topklasse (alleen - gaaf), als Teamklasse (met zijn tweeën - gezellig) of als Funklasse (kortere afstand - effe minder getraind).

TOPKLASSE
Lekker vrij je eigen ding doen, niet op je maat willen wachten en voor de volle 5 uur willen gaan? Schrijf je in bij de Topklasse.

TEAMKLASSE
Train je vaak met elkaar, wil jij met je maat om en om een ronde rijden en samen de volle 5 uur maken? Schrijf je in bij de Teamklasse en maak je team.

FUNKLASSE
Geen teammaat en 5 uur te lang, maar wel 40 kilometer (4 rondes) lang willen knallen? Schrijf je in bij de Funklasse. Weer met met startnummers en tijdsregistratie.

Zou je mee willen doen, maar trek je deze 5 uur niet. No worries, je kunt gewoon eerder stoppen, want je komt toch weer op het Dorpsplein. Of doe mee met de Funklasse. Eigenlijk geen reden om er niet te zijn.

INSCHRIJVEN

Het inschrijfgeld bij de TOPKLASSE en TEAMKLASSE is €21,- per deelnemer. In het inschrijfgeld is inbegrepen:
 • Prachtig uitgezet parcours;
 • verkeersregelaars die het parcours verkeersluw maken;
 • professionele wedstrijd tijdregistratie door Mylaps (inclusief transponderhuur);
 • kosten voor de inschrijving en de professionele organisatie;
 • toegang tot toilet;
 • genoeg te zien voor het hele gezin;
 • ongevallen en opvangruimte EHBO;
 • voldoende bidon vulpunten en sportvoeding aanwezig;
 • gezellig Dorpsplein met activiteiten en muziek;
 • ruime, grote en gratis parkeerplaats;
 • €1,- wordt verplicht afgedragen aan Staatsbosbeheer.
 • prijzen voor de eerste drie finishers.
 • welkomstgeschenk voor elke biker;
Het inschrijfgeld voor de FUNKLASSE is €12,50 per deelnemer. Deze klasse krijgt hetzelfde als de hierboven genoemde Top- en teamklasse, behalve de laatste twee bullits.

Schrijf je HIER in.

PARCOURS

De route van het parcours is te zien op onze internetsite. De lengte is ongeveer 10 kilometer. De start begint geneutraliseerd vanaf het Dorpsplein om 9:50 uur naar het strand. Als de bikers officieel gestart zijn op het strand, gaan zij halverwege Callantsoog en Groote Keeten van het strand af het duin over. Via het natuurgebied van Landschap Noord Holland gaan ze richting Abbestee.

Nadat de Abbesterderweg is overgestoken, gaan de bikers via een paardenbaan richting de werkplaats van Kroon Tweewielers. Langs de werkplaats mogen de bikers over een technische hindernis rijden.

Dan rijden we naar het natuurgebied van Staatsbosbeheer en uit de bomen gekomen, vervolgt de route zich via de schapendijk naar Hotel de Horn. Na het hotel gaan de bikers langs het Zeeweg bosje over de Zeeweg richting strandopgang Kiefteglop.

Vervolgens de klim via het duin richting het strand. Even een klein stukje strand en weer klimmen om het duin op te gaan. Wel geholpen door wat rijplaten / schapenhekken.

De bikers kunnen dan kiezen. Via de hero route om de houten trap naar beneden te nemen of de chicken route en er dan veel langer over te doen. Eigenlijk kiezen de bikers tussen snel of eenvoudig om op het plein te komen.

Op het plein wordt er bij de teams gewisseld (indien zij dit willen; er mogen ook meerdere ronden door eenzelfde rijder achter elkaar gereden worden). Voor de individuele biker zal de volgende ronde ingaan.

De opkomst van het water zal onder andere afhankelijk zijn van de wind. Wanneer het tij snel opkomt kunnen wij als organisatie het parcours aan te passen. Dit willen wij natuurlijk het liefste niet.

PARKEREN

Wanneer je Callantsoog via de zuidzijde komt binnen rijden, heb je vlak na het bebouwde kom bord Callantsoog, een enorme parkeergelegenheid. Daar kun je je auto de gehele dag gratis parkeren. Wanneer je van dit parkeerterrein Callantsoog in fietst naar het Dorpsplein (ongeveer 300 meter) kun je het evenement en dus het inschrijfbureau (in de tent) niet missen.

Kom je langs het duin vanaf het noorden, dan is er vlak na restaurant Prima Bella, eveneens een grote parkeergelegenheid, waar je je auto de gehele dag gratis kunt parkeren. Vervolg deze weg verder per fiets (ongeveer 400 meter) en je arriveert ook op het Dorpsplein.

Er wordt ook ruimte gecreëerd op het plein voor deelnemers om een Tacx of rollerbank te plaatsen. Wanneer je teammaat aan de wedstrijd deelneemt, kun jij je spieren warm houden. Deze ruimte is helaas beperkt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt is hier het motto. Vraag in ieder geval aan de organisatie waar je kunt staan. Er is wel voldoende plaats op de parkeergelegenheden, echter het overzicht op het evenement zal er dan niet zijn.

VOEDING

Dit jaar hebben wij sportvoeding van TriSportPharma. Op het Dorpsplein kun je deze sportvoeding pakken. Dit jaar kun je ook je bidon ermee vullen. We hebben genoeg!!

Ook zijn er water, bananen, winegums en repen te pakken. Zorg dat je ook je eigen voeding bij je hebt. Dan grijp je nooit mis.

De individuele bikers krijgen een krat die zij op een aangewezen plek (bij het paddock binnen de doorkomst lus) kunnen neerzetten. Daar kunnen zij hun voeding in zetten of andere benodigdheden voor tijdens de wedstrijd. De kratten staan voor de finish boog opgesteld en je kunt je eigen krat uitzoeken.

De teams bewaren hun eigen voeding bij hun eigen tassen.

RESPECT

Tijdens de XBike bike je in en om Callantsoog over strand, duinen, heide, wegen, grasvelden, camping en een hotel landgoed. De goede samenwerking met de verschillende terreinbeheerders, Natuurmonumenten, Gemeente, ondernemers en Staatsbosbeheer maakt het mogelijk dat wij met zijn allen van dit fantastisch parcours gebruik mogen maken. Respecteer de natuur en omgeving, laat geen afval achter (verpakking sportvoeding), breng geen beschadigingen aan en maak anderen hierop attent.

Wanneer juryleden zien dat een biker dit wel doet, is de straf simpelweg diskwalificatie.

En natuurlijk de verkeersregelaars. Zij staan er voor jou. Wil je hun wijze van handelen gewoon respecteren?! Ook als ze het volgens jou niet helemaal goed doen.

COMBIKLASSE

Je hebt enthousiaste bikers. Je hebt enthousiaste runners. Je hebt ook enthousiaste bikers en runners. Ben jij zo’n persoon. Dan kun je dit weekend helemaal uit je dak gaan. Zaterdag lekker runnen en zondag lekker biken. En je krijgt nog korting op de inschrijving ook!

Met de COMBIKLASSE doe je mee met de Topklasse bij de X-Bike en met de 10 kilometer bij de X-Run.

Op de inschrijfpagina kun je aangeven dat je wilt deelnemen aan het combiklassement. Je hoeft je maar 1 keer in te schrijven.

Bij dit combiklassement hoort natuurlijk ook een podia als individuele atleet. Zondag is daarvoor de prijsuitreiking voor de dames en voor de heren.