Terug

Verslag editie 2013

Na een behoorlijke natte, winderige zaterdag waarin het parcours en de hindernissen opgebouwd waren, begon de wedstrijddag prachtig. Een mooie blauwe lucht met af en toe witte wolk. De wind blies zachtjes uit het zuidwesten vandaan. Mooier kon de wedstrijd niet beginnen.

Om 9:30 uur barst het geweld los. 45 Individuele rijders, 54 team-rijders en 62 fun-amateurrijders sprinten weg op het strand. De individuele en teamrijders voor 5 uur + 1 ronde en de recreanten voor maximaal 4 ronden.

Het team Beukers/de Nijs start met teamnummer 1 en wil deze dag hun titel verdedigen bij de teams. Bij de individuele dames had Annemarie Kranenburg haar titel te verdedigen, want waar ze vorig jaar nog als enige individuele dame aan de start stond, had ze dit jaar concurrentie van Brigitte van Graafeijland, Tanja Koks en Dagmar Krijnen. Bij de individuele heren was het Bram de Waard waar het nodige van werd verwacht.

Roy Beukers nam bij de start de koppositie voor zijn team en kwam na de eerste ronde met een voorsprong bij het paddock. Robbert de Nijs vergrootte de voorsprong direct in de tweede ronde ondanks zijn valpartij. Ook Roy Beukers kwam na de eerste ronde met een verbogen stuurbordje op het Dorpsplein aan. Dit bleek achteraf echt niet door het harde fietsen te zijn gekomen… Ondanks deze twee incidenten hadden deze rijders na twee ronden een voorsprong van anderhalve minuut en deze zou uiteindelijk alleen maar groter worden. Team Bram Imming/Tibor Zwaan nam de tweede positie in en kon deze gedurende de gehele race vasthouden.

Spannend was het bij team Marcel Beukers/Jos van Dorp, Emiel van Tongerlo/Paul Nieuwenhuizen en Benthe de Goede/Dennis Tuinman. De hele wedstrijd wisselden zij van plaats en de uiteindelijke verschillen tussen plaats drie, vier en vijf waren niet groot. Op de totale rondetijd maar 2:30 min. Helaas was er bij de dames maar één team bij de start. Er waren er meer ingeschreven, echter door omstandigheden zijn op het laatste moment rijders veranderd waardoor dit mix-teams werden. Bij finishen zou het echte damesteam automatisch de eerste plaats veroveren. Zo makkelijk wilden zij echter niet op het podium komen, dus werd het voor hen een wedstrijd tegen de andere teams. In het algemeen klassement kwamen zij als het 27ste team over de finish.

Het was mooi te zien hoe de teams in het paddock wisselden. Waar de toprijders totaal geen tijd hadden om ook maar één woord met elkaar te wisselen, namen teams die niet voor de winst gingen wat meer tijd voor elkaar en konden ze bij een wissel nog lekker communiceren. Dat geeft maar weer aan dat iedere rijder zijn eigen wedstrijd ervan maakte en dat Callantsoog on Wheels dat kan bieden.

De individuele rijders hadden een zware opgave deze dag. De winnaar van de mannen van vorig jaar was niet aanwezig. Nummer twee van vorig jaar, Bram de Waard wel en hij rook zijn kansen. Zaterdags had hij al uitvoerig het parcours en de lastige obstakels verkend. Ook had hij een verzorger van het team Beukers tot zijn beschikking. De voorbereiding was in orde. De benen mochten het dus voor hem doen deze dag. Hij nam vanaf de start de koppositie en heeft deze niet meer losgelaten. De snelheid die hij tot en met de zesde ronden reed, was zelfs voor de meeste teamrijders niet te produceren. Alleen het team van Beukers/de Nijs en Imming/Zwaan bleven hem voor. Pas aan het einde van de zesde ronde werd hij door twee teams ingehaald. Uiteindelijk heeft hij maar acht teams voor zich gelaten en dat als solorijder. Een wereldprestatie!

Pim de Waard en Gerard Ursem vochten ook voor een podiumplek. Na acht ronden stapte Pim de Waard uit de race. Michael Krijnen schoof door het uitstappen van de Waard naar de derde plek en had de opdracht Bas Bugel achter zich te houden. Bas Bugel had vorig jaar de derde plek veroverd; niet de minste dus. Naarmate de wedstrijd zijn einde naderde, werd het al duidelijk dat Michael Krijnen de derde plek had veroverd.

Bij de individuele dames bleef het continu spannend. Weliswaar reed de winnaar van vorig jaar Annemarie Kranenburg al vrij snel naar de koppositie maar Dagmar Krijnen zat haar op de wielen. Na vijf ronden was het verschil één! minuut. Beide dames hadden dus nog alle kansen om voor de winst te gaan. Vanaf de zesde ronde liep het verschil echter sneller op waardoor er na de tiende ronde een verschil was van vier minuten met Kranenburg als eerste. Door een sterke ronde van Dagmar Krijnen was uiteindelijk het verschil maar 2.46 min. Spannend tot het einde na een afgelegde afstand van 107,8 kilometer. Tanja Kok reed tot en met de zesde ronde nog op een veilige derde plek. Onbekend is wat haar daarna is overkomen. Brigitte van Graafeijland kon daar echter van profiteren. Ingeschreven om te trainen voor Hoek van Holland-Den Helder, veroverde zij de derde plek van de individuele rijders bij de dames.

Tot slot nog de mix-teams. Het team Van Splunter/Montsma en Konijn/Blom waren de eerste ronde telkens stuivertje aan het wisselen. Na de vijfde ronde leek het erop dat Konijn/Blom uit ging lopen, maar door een sterke zevende ronde van team Van Splunter/Montsma werd de koppositie overgenomen. Daarna bleef dit team al hun concurrenten voor en konden zij de eerste plek mee naar huis nemen. Tweede werd het team Konijn/Blom. Derde mixteam werd De Vries/Van den Vries. Zij deden in de eerste ronde nog mee voor de koppositie, echter na de vijfde ronde moesten ze een groot gat laten vallen, dat met de pijn in de benen niet meer ingehaald kon worden. Tevreden werd dan ook de derde plek in ontvangst genomen.

Callantsoog on Wheels 2013; een bijzondere mountainbikewedstrijd met veel verschillende uitdagingen die ook nog eens in het teken van een goed doel staat, nl. de Maag, Lever en Darm Stichting. De organisatie kijkt terug op een mooie dag. Zonder jullie als rijders geen mountainbike evenement; dank dus voor jullie deelname. We gaan nu de balans opmaken en kijken welk bedrag we beschikbaar kunnen stellen aan de stichting.