Terug

Verslag editie 2014

De start van de 5:30 uur durende wedstrijd was dit jaar niet vanaf het strand, maar vanaf het Dorpsplein. Het nieuwe plein leent zich daar bij uitstek voor. Er stonden sterke en goede bikers aan de start. In ieder geval alle winnaars van vorig jaar, maar ook namen die hun niveau vandaag wilden, en ook gingen, waar maken.

Om precies 10 uur reden er 185 bikers geneutraliseerd richting het strand. Totaal hadden er zich 250 bikers ingeschreven waarvan 65 teams. 65 Bikers stonden dus nog in het Parc Ferme te wachten die zijn of haar teammaat ging afwisselen na de eerste ronde. Zodra de bikers allen op het strand waren, gaf de wedstrijdleiding het startschot en gingen de bikers los tegen de wind in naar de Voordijk. Er vormde zich direct één lang lint, want iedereen zocht een luwe plek. Na het strand kent het parcours wat lange stukken, maar vervolgens komen er wat technischere stukken waardoor het veld langzaam uiteen rekte.

Bij de eerste doorkomst waren het de te verwachte bikers die deze dag om de eerste plaatsen zouden strijden, die als eerste het plein weer op kwamen. Bikers als Bram de Waard (duo), Roy Beukers (duo), Tim Lemmers (duo), Bram Rood (duo), Stijn Appel (duo), Dennis Tuinman (duo) gingen met volle vaart de trap af en reden vervolgens naar de wisselzone. Bij de meeste duo’s namen hun teammaten het na één ronde over.

Het eerste stuk over het strand werd er nog in een grote groep gereden. Bij de tweede ronde was daar al geen sprake meer van en na de tweede ronde werd het een ieder voor zich wedstrijd. Bij de heren teams konden het team Bram de Waard/Thijs Zuurbier en Roy Beukers/Robbert de Nijs elkaar volgen. Door een pech moment in ronde 6 bij Roy, ontstond er een klein gaatje. Lang bleef het verschil gelijk, echter wanneer het gevoel kwam dat Roy/Robbert het niet meer gingen halen, werd het verschil groter. Dat betekende niet dat Bram/Thijs makkelijk hun rondjes reden. In tegendeel. De heren bleven het tempo hoog houden en hoog houden en hoog houden. Na de 11de ronde was het verschil opgelopen tot bijna 4 minuten. Er werd nu nog 1 ronde gereden, maar de omstandigheden waren op het strand behoorlijk veranderd. Het tij kwam zo snel op, dat op sommige punten niet meer gefietst kon worden. Robbert kon in deze ronde nog veel goed maken, maar de afstand was tekort om het verschil in tijd goed te maken. Bijna 4 minuten werd uiteindelijk 1 minuut en 23 seconden. Een behoorlijk klein verschil op 5 uur. De eerste twee prijzen bij de duo’s waren verdeeld.

Om de derde plaats bij de duo’s heren was het tot in de laatste ronde geheel onduidelijk welk team als derde op het podium mocht staan. Ad Bruin/Bram Rood reden de eerste drie ronden met de eerste twee teams mee. In de vierde ronde is er iets gebeurd, waardoor de aansluiting er niet meer was en teams Sven Burger/Stijn Appel en Sem Huitema/Dennis Tuinman hen ook voorbij gingen. De laatst twee genoemde teams reden de gehele wedstrijd vlak bij elkaar. In ronde 11 werd er verschil gemaakt door team Sven Burger/Stijn Appel. Een minuutje! Dat was echter genoeg, want het verschil uiteindelijk tussen deze twee teams was na een afstand van 117 km 52 seconden.

Bij de heren individueel was er een hoge verwachting van Ramses Bekkenk. Maar zomaar winnen was er ook hier niet bij. Henk van Vuure wist wat hem te doen stond. Zolang mogelijk in het vizier houden. Michael Krijnen moest super fit zijn. De dag ervoor was zijn run bike run afgelast, dus de benen hadden de hele zaterdag rust gehad. En dat het wellicht de zwaarste editie van Callantsoog on Wheels zou worden, gaf hem alleen maar een grotere grijns op zijn gezicht. “Heerlijk toch?”

Ramses Bekkenk was de enige individuele biker die bij de eerste doorkomst in de groep mee zat. Maar Henk van Vuure zat er kort op. Robin Nieuwenhuizen had na één ronde 1:30 minuut achterstand op Henk. Robin rijdt net zolang hard totdat het op is. Voor hem ging het lang goed. Echter in de 6de ronde ging voor hem het licht in de parkeergarage langzaam uit en is het niet echt meer aangegaan.

Ramses deed zijn ding en liep uit op Henk. Je zag tijdens het fietsen geen verandering in zijn houding of een grimas op zijn gezicht komen. Door zijn snelle ronden kon hij als enige individuele biker 12 ronden rijden in 5:21:06 seconden en ging met weer een zege op zak naar huis. Henk van Vuure moest zijn meerdere erkennen en reed uiteindelijk 11 ronden in 5:14:17 naar de tweede plaats. Weliswaar met een pittige grimas op zijn gezicht kon hij als twee individuele biker wel 1 ronde meer rijden dan alle andere individuele bikers. Voor hen hield het bij 10 ronden of minder op.

Doordat Robin zijn rondentijden omhoog liepen, kon Michael Krijnen hem in de 6de ronde inhalen. Als triatleet heeft hij een voordeel wanneer er niet meer gefietst kan worden. Door het snel opkomende tij in het laatste uur, pakte dat goed voor hem uit. Het verschil tussen hem en Loek Damiaans (uiteindelijk 4de) werd op het eind alleen maar groter. Michael pakte keurig de derde plaats op het podium.

Bij de individuele dames bikers schreef Annika Molenaar zich nog net tijdig in. 6 Dames gingen uitmaken wie editie 2014 bij de individuele dames bikers op haar naam zou schrijven. Na de eerste ronde kwam Laura van Regenmortel als eerste door. Wat Ramses deed bij de individuele heren, deed Laura bij de dames. Vanaf de start de eerste positie pakken, deze niet meer afstaan en uiteindelijk 1 ronde meer rijden dan de concurrenten. Laura reed 10 ronden (98km) in 5:23:57 uur.

Andrea van Loo reedt naar eigen rondjes. Genoot de gehele wedstrijd van het fietsen. Kwam over de finish en had geen idee op welke plek zij gefinisht was. In ieder geval geen podium plaats, dat was voor haar wel duidelijk. Verrassend was het dan ook voor haar dat zij tweede was geworden.

Annemarie Kranenburg (winnaar vorig jaar) en Dagmar Krijnen reden de eerste 3 ronden gezamenlijk met elkaar op. Dagmar liet in ronde 4 een klein gaatje vallen en daar profiteerde Annemarie van. Zij reed elke ronde daarna ongeveer 1 minuut sneller en kon haar derde plek veilig stellen.

Bij de mix teams waren er 6 teams. De winnaars van vorig jaar konden dus simpelweg aan de bak. Zij wisten dat de concurrentie sterk was, maar hadden goede benen en goede hoop. Na het eerste rondje hadden de winnaars van vorig jaar een achterstand op de koploper Sjoerd Brand/Nienke Piersma van 3:30 minuut en lagen op een vierde plaats. De twee achtervolgende teams Johan van Splunter/MarianneVlasveld en Siem Busher/Marja Mol reden op ongeveer 2:30 minuut. Johan en Marianne die regelmatig als gidsen te vinden zijn in de Alpen, weten als geen ander dat bij een wedstrijd van 5:30 uur je niet in het eerste rondje volle bak moet gaan. Steady reden zij hun race. Namen in het derde rondje de kop over van Sjoerd en Nienke en bouwden rustig hun voorsprong uit. De gidsen reden 10 ronden in 4:57:29 uur. Sjoerd en Nienke konden ook 10 ronden rijden en pakte daarmee de tweede plek.

Team Siem en Marja (ook bekend met de lange afstanden) kwamen na het tweede rondje als derde door en konden deze plaats vast houden. De winnaars van vorig jaar Christiaan van Splunter/Ina Montsma bleven wel dicht op de derde plek zitten, maar op het einde kon alleen pech van Siem en Marja dit team nog naar de derde plek brengen. Dit gebeurde dus gelukkig niet voor Siem en Marja.

Tot slot de dames teams. Vorig jaar één damesteam, dit jaar drie teams. Dus een vol podium. De dames Carolien Fakkert/Annemarie Teske zijn medewerkers van de stichting waar Callantsoog on Wheels geld aan gedoneerd heeft. Niet getraind en onervaren stapten zij op de fiets. Goed voor uiteindelijk één ronde. Beide dames reden met elkaar samen op en gezamenlijk één ronde. Lekker de sfeer proeven. Ondanks dat zij kozen voor de chicken route, voelden zij zich wel degelijk hero’s.

De strijd om de eerste plaats ging dus tussen de winnaars van vorig jaar Tanja Ites/IrmaSnip en Eline Lute-Kuin/Jolinda Lute. De beide teams reden de eerste vier ronden niet meer dan 1 minuut uit elkaar in het voordeel van team Eline en Jolinda. Jolinda op haar speciale strandfiets kon haar weg op het parcours goed vinden. Het verschil tussen deze teams werd niet meer dan 2 minuten steeds in het voordeel van team Eline en Jolinda. In de achtste ronde konden team Tanja en Irma de koplopers inhalen. Met 18 seconden verschil gingen zij de negende ronde in en bouwde deze uit naar 2:30 minuut. Zij konden nog net de 10de ronde ingaan, want de wedstrijdjury lieten de bikers na 4:50 uur niet meer doorrijden gezien de te zware omstandigheden op het strand. Team Tanja en Irma reden dus nog wel een ronde, maar hadden de winst op dat moment al in de pocket.

Callantsoog on Wheels editie 2014 had 62 ingeschreven teams, had 46 individuele bikers en op de dag zelf kwamen er nog 75 aanmeldingen voor de funklasse. Bij elkaar dus 250 bikers, die zich op een parcours van 9,8 kilometer konden vermaken. Voor ons als organisatie een fantastisch aantal. Op naar editie 2015.