Impressie X-Run en X-Bike Callantsoog
Marieke van Lierop en Jurian Glas pakken de eerste titel X-Run 
Marieke van Lierop en Jurjen Glas pakken de eerste titel X-Run Callantsoog
Op een mooie nazomermiddag gingen 84 hardlopers de eerste editie van de X-Run aan. Er was een parcours van 10 kilometer uitgezet met diverse ondergronden. Na een pittige voorbereiding, was de organisatie verheugd dat het startschot viel. Alle voorbereidingen moesten de nu beloofde mooie tocht waarmaken.
Bij de heren was het Hans Bader, Michel Emmerik en Jurian Glas, die als eersten het strand opliepen. Na het strand liep Jurian uit op de andere twee heren en heeft zijn voorsprong niet meer uit handen gegeven. 
Met een supertijd en tegelijk een parcoursrecord van 00:36:53 uur, kwam Jurian onder de finishboog door. De strijd om de tweede plek werd een mooi gevecht tussen Hans en Michel. Met tijd van 00:38:21 uur en een verschil van 11 seconden ten opzichte van derde plek, werd Hans tweede. Michel vulde het podium met zijn derde plek.

Vanaf het strand gezien, waren bij de dames de posities van het podium gelijk ingenomen. Marieke van Lierop nam vanaf de start de leidende positie. Finnula van den Berg kwam als tweede het strand op met achter haar Nienke van Haaster. De dames hoefden alleen nog maar hun tempo aan te houden, zodat zij hun plaatsen niet meer uit handen gaven. En zo geschiedde. Ook Marieke wist een parcoursrecord neer te zetten.
De beste man uit Callantsoog werd Bastiaan de Wild. De beste dame uit Callantsoog kon zelfs niet beslist worden met een finishfoto. Zowel Merel van der Ploeg als Carolien Meijburg kwamen beide juichend en precies tegelijk over de finish. Beiden dames zijn de beste dame uit Callantsoog.
De eerste X-Run editie zat er na 1:13:02 uur op. Alle deelnemers waren gefinisht. Wij kijken terug op een zeer geslaagde editie. Op naar de volgende editie.
Impressie X-Run en X-Bike Callantsoog
X-Bike Callantsoog wordt 45 minuten uitgesteld door de mist.
De organisatie had rekening gehouden met allerlei soorten omstandigheden. Echter om te beslissen de wedstrijd uit te stellen door mist, was een nog onbekend scenario. De veiligheid bij oversteekplaatsen kwam door de mist in het geding. Uiteindelijk door het inzetten van extra voertuigen met alarmlichten, kon de wedstrijd na 45 minuten uitstel van start gaan.
De 5 uur durende mountainbike race ging dit jaar voor het eerst over het strandpaviljoen Woest. Spectaculair konden de gasten op het terras de bikers over de vlonders zien biken. Elke zitbare plek op het terras was gevuld. Deze toevoeging aan het parcours zal er dan volgend jaar ook zeker weer zijn.
Het waren Roy Beukers (team-biker) en Ramses Bekkenk (individuele biker) die als eersten doorkwamen. Roy Beukers en Marcel Snippe hadden als teambiker de eerste positie gepakt en niet meer afgestaan. Dat gold bij de individuele bikers ook voor Ramses.
Sterk was dat hij uiteindelijk sneller reed dan het team Roy en Marcel. Bij de individuele bikers bleven Jody Tesselaar en Pascal Noort ook stevig doorgaan in de achtervolging op Ramses. In de laatste ronde moest Pascal uiteindelijk zijn plek afstaan aan Michel Emmerik. Michel die ook meedeed aan het combi-klassement, werd achter Jody Tesselaar derde bij de individuele bikers en eerste in het combi-klassement. Johan van Splunter en Richard Ippel vulden het podium bij het combi-klassement.
Bij de team-bikers was het Beukers feestje compleet. Bram de Waard met zijn 13-jarige neef (als je zo hard rijdt als 13 jarige, ben je geen neefje meer) Raphael Mouton naar de tweede plek. Good old Jos van Dorp en Nico Vlaming werden derde. Wel zaten Robin Marees en Joost Blauwberg hen op de hielen. Als deze mannen de Hero route hadden gekozen in plaats van de chicken hadden de mannen van de derde plek het gas meer open moeten zetten. De mannen van de vierde plek weten wat hen te doen staat.

Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat gold niet voor het gemengde en het dames team. Meedoen betekende winnen. In deze twee categorieën hadden zich maar één team aangemeld. Wel gingen de beide teams ervoor. Het was prachtig te zien hoe het fanatisme eraf spatte en hoe zij zichzelf in het algemeen klassement hoog wilden plaatsen. Christiaan van Splunter en Anita Bood waren het gemengde team en Renate van Doorn-Lakeman en Rosa van Doorn het dames team. Beide teams stonden ook bij de winnaars.
Bij de individuele biksters waren de dames Marianne Vlasveld, Helma Verdonschot en Eline Rampen die de prijzen gingen verdelen. Marianne had al een keer eerder op het podium gestaan toen zij als team meedeed. Nu als individuele bikster moesten Helma en Eline hun meerdere erkennen. Marianne was simpelweg te sterk voor de andere twee. Met 11 rondes was Marianne 17de in het overall klassement van de totaal 67 individuele bikers. Eline werd tweede en met eenzelfde aantal ronden, maar iets meer tijd werd Helma derde.
Eline deed als enige dame mee in het combi-klassement. Als tweede werd zij gehuldigd bij de individuele biksters. Ook mocht zij de prijzen als eerste dame in het combi-klassement in ontvangst nemen.
De stichting X-Callantsoog is vanaf april 2017 een feit. De X-Run is als aanvulling gekomen en Callantsoog on wheels omgedoopt tot de X-Bike. Als organisatie hebben wij genoten van het spektakel. De foto’s van de deelnemers met de smiles op hun gezichten, maar ook het afzien is voor ons heerlijk om naar terug te kijken. Hopenlijk tot volgend jaar!
X-Callantsoog.nl
Applaus voor onze sponsoren!!
Aficom Accountants en Adviseurs -  Bakkerij van der Ploeg -  Albert Heijn Callantsoog -  Het Zijper Notariskantoor -  IJsie prima -  Makelaardij Zuurbier -  Callinghe aan- en verkoop -  Restaurant Iegewies -  ASG makelaardij - Desto